KAGEF’de Metin Ayçiçek ile Söyleşi

0

metinaycicekKAGEF | 21 – 02 – 2014 | KAGEF’te aile içi demokrasi ve çocuk eğitimi konulu söyleşi gerçekleştirildi. Kültürlerarası Gençlik Forumu-KAGEF tarafından gerçekleştirilen söyleşinin konuğu pedagog Metin Ayçiçek’ti.  Yaklaşık 40 kişinin katıldığı tartışma etkinliği, KAGEF Yönetim Kurulu’ndan Hülya Yaman’ın açılış konuşması ile başladı. Yaman konuşmasında, gelecek anlamında gençliğin ve çocukların yetiştirilmesinde pedagojinin önemine dikkat çekti ve bu konunun devrimci demokratik kesimlerce fazlaca irdelenmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Ardından sunumunu gerçekleştiren Metin Ayçiçek, pedagojinin neden ilgi alanı olduğu konusunda bilgilendirmede bulundu. Ayçiçek konuşmasında ATİK camiasının bu alanı önemsediğine dikkat çekerek olumlu bir gidişatın olduğunu dile getirdi, pedogojik çalışmanın hayatımızın bir parçası olduğunu ve bu alanda da sisteme alternatif, diyalektik materyalist bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hayatta sık yapılan yanlışların bir süre sonra ‘doğrularımız’ olarak uygulandını dile getiren Ayçiçek, çocuk eğiminde bunun sürekli yapıldığını dile getirdi. Çocuk elinin, çocuğun kimliği olduğunu, ele vurma ile biat ettirme kültürünün uygulandığını, aile yapılanmasında kapitalizmle birlikte çekirdek aile kavramının geliştiğini söyleyen Ayçiçek, devletin kendi iktidar ve idolojisini çekirdek aile vasıtasıyla toplumda uyguladığını ve ataerkil sistemin rol dağılımından ötürü kendisini yeniden ürettiğini, aileden dolayı mülkiyet ilişkilerinin esas rol oynadığını belirtti. Çocuk gelişiminde 1,5-2 yaşarasının  ve ergenlik dönemlerinin önemli olduğunu dile getiren Ayçiçek çocukların yetiştirilmesinde bu dönemlere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Söyleşiye katılanlarla birlikte coşku ve ilgiyle yapılan soru cevap bölümünde Metin Ayçiçek, birçok noktada daha görüş belirtti. Çocukların kendi kararları noktasında ebeveynler tarafından saygı duyulması gerektiği ve sağlıklı yönlendirmelerle, eşit şekilde tartışarak çocuk eğitimlerinin yerine getirilmesi gerektiğini, demokrasinin işletilmesi gerektiğini örneklerle dile getirdi. Söyleşiye katılan annelerin, çocukları hakkında yönelttikleri sorular ortamda önemli tartışmaların meydana gelmesine neden oldu.

Yapılan sunumun ardından söyleşi soru ve cevaplarla sona erdi. 3 saate yakın süren etkinliğin ardından türkü ve marşlar seslendirildi.

Paylaş...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someone